Psihološka varnost

Visoka raven psihološke varnosti je ključna prednost najuspešnejših in najproduktivnejših ekip. Predstavlja bistveni pogoj za agilen način dela.

Psihološko varnost lahko opredelimo kot občutek varnosti, ki jo posameznik občuti v svoji ekipi. Da se pri svojem delu čuti dovolj varnega, da lahko izrazi svoje mnenje, dvome in postavlja vprašanja brez strahu pred negativnimi posledicami za samopodobo, status ali kariero.

Je temeljna lastnost najuspešnejših in najproduktivnejših timov, kot so ugotovili v Googlovem projektu Aristotel, kjer so proučevali več kot 180 različnih timov. Gre za skupinsko prepričanje, da je v ekipi varno prevzemati tveganja ali narediti napako. V psihološko varnih okoljih ne gre v prvi vrsti za dobro počutje, temveč gre za doseganje visoke učinkovitosti. To je še zlasti pomembno v situacijah velike negotovosti pri delu in potrebe po sodelovanju med člani ekipe.

Čeprav se večina podjetij že zaveda, da je visoka raven psihološke varnosti zelo pomembna, so psihološko varna delovna okolja še vedno redka.

Skeniranje psihološke varnosti (Psychological Safety Index Scan)

Pred več kot dvajsetimi leti je Amy Edmondson, profesorica na Harvard Business School, definirala izraz psihološka varnost. Opredeljena je kot prepričanje, da človek ne bo kaznovan ali ponižan, če izrazi svoje ideje, vprašanja, pomisleke ali napake. Pomeni, da so člani ekipe prepričani, da sta odkritost in ranljivost dobrodošli.

Kako lahko izmerimo psihološko varnost?

Amy Edmondson je razvila sedem vprašanj za merjenje psihološke varnosti v ekipi, ki so osnova za oceno, ki upošteva štiri področja dinamike ekip:

 • Odnos do tveganja in neuspeha
 • Pripravljenost pomagati
 • Vključenost in raznolikost
 • Odprt pogovor

Skeniranje psohološke varnosti poteka po licenci organizacije Fearless Organization in je sestavljeno iz štirih korakov:

 1. Pogovor z vodjo – pogovor glede želja in ciljev, strinjanje glede izvedbe
 2. Srečanje z ekipo #1 – predstavitev procesa in korakov, uskladitev pričakovanj in ciljev
 3. Reševanje ankete – vsi člani ekipe rešijo kratko anketo, ki vsebuje sedem vprašanj
 4. Srečanje z ekipo #2 – analiza rezultatov, zavedanje trenutnega stanja, kako se to odraža pri delu in iskanje izboljšav

Bistveni del celotnega procesa je zadnji korak (Srečanje z ekipo #2), ki običajno traja približno štiri ure.

Rezultati, ki jih lahko pričakujete po delavnici

 • Razumeli boste, kaj je psihološka varnost, zakaj je pomembna ter katere so dobre in slabe prakse.
 • Izmerili boste raven psihološke varnosti v svoji ekipi in raziskali strategije, ki bi povečale njeno raven v ekipi.
 • Spoznali in izkusili boste dejavnosti, ki vodijo k večji psihološki varnosti v ekipi (retrospektiva, povratne informacije …).

Visoka raven psihološke varnosti je osnovni pogoj za agilni način dela v ekipi. Skupno razumevanje in zavedanje te pomembnosti sta prva in enostavna koraka, ki ju lahko naredi vaša ekipa. Naši trenerji imajo veliko izkušenj z ustvarjanjem varnega okolja tudi za nekoliko bolj občutljive teme.

Naš trener Voranc Kutnik je edini certificirani izvajalec Fearless Organization v Sloveniji. Z veseljem vam bo odgovoril na vsa vaša vprašanja, zato se lahko obrnete nanj: voranc.kutnik@corpohub.com.

Reference

SKB – OTP bank, Generali

Kontaktirajte nas

  Ostanite na tekočem

  Dvakrat na mesec prejmite sveže pripravljene agilne trende, nasvete in trike za izboljšanje ekip in ostanite na tekočem z našimi odprtimi dogodki.

   NAROČITE SE