PRAKTIKUM podjetnosti in inoviranja

Tri konkretne in zelo poučne poslovne simulacije, ki poglobijo razumevanje ključnih konceptov podjetnosti in inovativnosti ter bistveno okrepijo izvedbene sposobnosti tima.

Vsak lahko prebere vse priročnike o avtu in vožnji, vendar nas samo branje priročnikov ne bo naučilo vožnje avta. Največ se naučimo, ko vozimo, in najhitreje se učimo v nadzorovanih okoljih, ki nam jih pripravi inštruktor vožnje. Napake, ki jih ob tem delamo, običajno niso kritične. Napake v simulacijah nas najceneje naučijo, česa ni pametno delati v realnem svetu.

Enako je tudi v poslovnem svetu. Obstajajo simulacije s področja vitkih načinov dela (delo s čim manj balasta), ki nam omogočajo močno izkustveno učenje.

// V letu 2022 in 2023 smo izvedli že več kot 15 ponovitev teh delavnic. Izvedli smo jih v več razpisnih terminih in interno v podjetjih. //

// Delavnico z več ponovitvami izvajamo tudi v letu 2024. //

DATUM21. maj 2024LOKACIJATehnološki park LjubljanaCENARedna cena: 340 € + DDV
Zgodnja prijava: 290 € + DDV

(14 dni pred dogodkom)
PRIJAVA

Delavnico izvedemo v treh korakih:

 • AKTIVIRANJE – Predhodna priprava udeležencev na temo delavnice (udeleženci nekaj dni pred delavnico prejmete priporočeno branje, video posnetek, vprašanje za razmislek)
 • IZVEDBA – Izvedba delavnice po okvirnem programu z obveznim to-do zaključkom
 • UTRJEVANJE – Bistvo znanja ni lastništvo, temveč uporaba. Ko se kje zatakne, vam je na razpologo kratka online pomoč.

GARANCIJA: Če boste redno in sistematično uporabljali vsaj 5 pomembnejših pristopov z delavnice, boste v roku enega leta bistveno drugačni, kot ste danes.

Na delavnici bo do 12 udeležencev.
Delavnico lahko z dodatno prilagojeno vsebino izvedemo tudi interno v vašem podjetju.

Program delavnice

Ključne vsebine/simulacije vitkega poslovnega inoviranja bomo izvedli v naslednjem vrstnem redu:

 • Uvod v Praktikum – sistematičnost vitkega poslovnega inoviranja
 • Design Thinking – izboljšanje uporabniške izkušnje s konkretnim testiranjem idejnih prototipov.
 • Playing Lean – postopna izgradnja zmagovalnega produkta za konkretne potrebe strank v zelo konkurenčnem okolju.
 • Retrospektive – pospeševanje ekipnega učenja ob primerno hitrem iteriranju procesov dela – dvig zmogljivosti in odpornosti.

Vsako simulacijo začnemo s kratko predstavitvijo teme in zaključimo s pregledom lekcij, prejetih tekom simulacije.

Praktikum začnemo ob 8.30 in zaključimo ob 16.30. Vmes so manjši in en večji odmor za kosilo, ki je organizirano v sklopu programa.

 

#0 Umestitev simulacij Praktikuma v sistem vitkega inoviranja

Sprememba miselnosti in nadgradnja inovacijskih spretnosti.
Sistematičnost/zmogljivost inoviranja in inovacijska kultura.
Kreativna inteligenca/samozavest.

 

#1 Simulacija Design Thinking pristopa

Z Design Thinking pristopom lahko bistveno izboljšamo način, na katerega ekipa začne nov projekt/idejo ali izboljša obstoječe storitve in rešitve, tako notranje kot zunanje. Design Thinking v praksi pomeni # ambicijo po izboljšavi, # osredotočanje na uporabnika, # kreiranje številnih alternativ in # preverjanje rešitev s prototipi neposredno pri uporabnikih. Rezultat Design Thinking pristopa so izdelki in storitve z večjo vrednostjo za uporabnike in samo podjetje. Mantra Design Thinking pristopa je “Narediti, ne le o tem razmišljati, govoriti in pisati!”. Tako je zasnovana tudi sama simulacija.

Design thinking ni oblikovanje izgeda, niti ni (zgolj) razmišljanje. Je resno delo.

Cilji simulacije:
 • Razumeti vlogo in pomen Design Thinkinga v današnjem času.
 • Izkusiti Design Thinking pristop v konkretni osebni poslovni situaciji.
 • Prepoznati moč divergentnega in konvergentnega razmišljanja, vključujoče in odprte miselnosti.
 • Izdelati refleksijo uporabe Design Thinking pristopa za sebe in lasten tim.

#2 Simulacija Playing Lean

V le dobri uri igranja poslovne igre Playing Lean z veliko a-ha trenutki in zasuki, se boste naučili učinkovitega pristopa k postopnemu razvoju novega produkta na konkretnem in zelo konkurenčnem trgu. Playing Lean je Monopoliju podobna družabna igra, v kateri ste igralci prisiljeni sprejemati zahtevne odločitve, ne da bi ob tem tvegali svoje življenjske prihranke ali prihodnost delovnih mest. Lekcije iz simulacije vam bodo prihranile veliko nepotrebnih napak oziroma časa, denarja in stresa v realnem življenju.

Igra je zasnovana tekmovalno (med ekipami) in hkrati sodelovalno (znotraj ekipe). V približno 20 poslovnih ciklih bo zmagala le ena od štirih ekip. Simulaciji bo sledil pogovor o izvedenih taktikah, doživetih napakah, sreči in pomenu učenja. Vsak udeleženec bo izkušnje zagotovo lahko prenesel na svojo realno delovno situacijo.

Kaj boste pridobili s to simulacijo?
 • Izkusili boste dinamiko hitrega “startup” osvajanja segmentov strank v zelo negotovi konkurenčni situaciji in ob močno omejenih virih.
 • Izkušnje vas bodo zelo verjetno napeljale na spremembe načina razvoja vaših novih izdelkov, storitev in internih procesov.
 • Spoznali boste izjemen pomen zgodnjega eksperimetiranja.

#3 Retrospektive

Ključna metrika v inovacijskih/podjetniških procesih je hitrost odkrivanja in dostavljanja vrednosti za deležnike. Če ocenjujemo, da je hitrost premajhna, potrebujemo spremembe v načinu dela, ki nas bodo pospešile.

Najbolj uporabne in učinkovite so različne tehnike retrospektiv, ki jih timi izvajajo s primernimi frekvencami. Na delavnici bomo podrobneje pokomentirali tri bolj uporabne tehnike Start-Stop-Continue, Weekly Lessons Learned Report in Pohvalnice. Izbrano simulacijo bomo izvedli v manjših timih na temo vpeljevanja vitkih praks v delo lastnih timov.

S simulacijo bomo razkrili naslednje dimenzije dobrega timskega dela:
 • pomen zaupanja znotraj ekipe – psihološka varnost,
 • sprejemanje odločitev za boljše delovanje time brez nadzora zunanjih menedžerjev – samoorganiziranje,
 • doživljanje in obvladovanje časovnih pritiskov,
 • nedokončnost/iterativnost najboljših rešitev.

Na ta posebni Praktikum podjetnosti in inoviranja ste vabljeni:

 • celotni timi ali vsaj vodje razvoja ali prenove izdelkov, storitev ali (internih) procesov, da spoznate in izkusite vitke prakse,
 • skrbniki inovacijskih procesov v večjih organizacijah, da boste bolje razumeli, usmerjali in preverjali delo na področju inoviranja,
 • vodje udejanjanja trajnostnih strategij in digitalizacije, da boste lažje in hitreje svoje ambicije tudi realizirali,
 • interni podjetniki in inovatorji, da fokusirate in s tem povečate učinkovitost svojega dela, dopolnite svoje podjetniške kompetence,
 • člani projektne pisarne, da spoznate pristope k izvajanju projektov v vse bolj spremenljivem, negotovoem VUCA svetu,
 • mentorji in coachi, ki se trudite pomagat ekipam doseči večjo učinkovitost in s tem zadovoljstvo pri delu …

Po delavnici prejmete posebno delovno gradivo z navedbami virov za samostojen dodaten študij, fotografije vsebin, ki jo bomo ustvarili na sami delavnici, in (nenazadnje) odlično priložnost za druženje s podjetnimi kolegi.

 

Izvajalci (in/ali):

Lojze Bertoncelj,
svetovalec, moderator in mentor korporativnega inoviranja ter vitkihin agilnih metod razvoja novih poslovnih priložnosti/idej. Partner v družbi CorpoHub.

Vlado Begović,
Certificiran Chief Innovation Officer in Scrum Product Owner. Navdušen nad vitkimi in agilnimi pristopi. Moderator, trener pitchanja, povezovalec, komunikator.

Enej Gradišek,
promotor in praktik Design Sprint in Design Thinking pristopov, pospeševalec poslovnih modelov, strategij, procesov in transformacij. Certificiran ScrumMaster® in Design Sprint facilitator.

 

Termini in lokacije izvedbe:

Razpisni termin: 21. maj 2024, 9.00 – 16.00.

Delavnica bo potekala v Ljubljani.
Delavnico lahko z dodatno prilagojeno vsebino izvedemo tudi interno v vašem podjetju.
Možna je tudi interna izvedba posameznih simulacij v obliki poldnevnih in celodnevnih delavnic z več vsebine.

 

Kotizacija in prijava

Cena delavnice za posameznega udeleženca je 340 € + DDV.
Cena za zgodnjo prijavo do 2 tedna pred delavnico je 290 € + DDV.

Popust za 2 ali več udeležencev iz iste družbe – 10%.
Popust za 4 ali več udeležencev iz iste družbe – 20%.

Količinski popusti veljajo znotraj istega kvartala za poljubno kombinacijo prijav na tri praktične delavnice na temo vitkega inoviranja:

Primer: ena udeležba delavnice Poti do idej + ena udeležba delavnice Poslovni modeli + dve udeležbi delavnice Praktikum so skupaj 4 udeležbe, kar pomeni 20% popusta za vsako udeležbo (v primeru zgodne prijave je to 4 * 290*0,8 = 4 * 232 = 928 EUR + DDV.

Prijava

Ostanite na tekočem

Dvakrat na mesec prejmite sveže pripravljene agilne trende, nasvete in trike za izboljšanje ekip in ostanite na tekočem z našimi odprtimi dogodki.

  NAROČITE SE