Executive MBI

Mnoge organizacije že preoblikujete svoje procese, da bi postali bolj inovativni, bolj vitki in agilni.

Individulana izvedba programa Mojstrstvo vitkega in agilnega poslovnega inoviranja

Mojstrstvo poslovnega inoviranja je v miselnosti, vrednotah, principih ter orodjih in procesih, ki se jih v klasičnih poslovnih šolah še ne uči. Aktualni pristopi k vitkemu poslovnemu inoviranju so se vzpostavili šele v zadnjih desetih letih. Tako kot industrijska podjetja danes ne morejo več uspevati brez elementov vitke proizvodnje, tako podjetja v vse bolj negotovi prihodnosti ne bodo uspešna brez elementov vitkega razvoja oz. inoviranja.

Mojstrstvo poslovnega inoviranja je v bolj pravem izboru področij inoviranja, v rigoroznem opuščanju slabih zamislih, v učinkovitem obravnavanju portfelja malih in velikih priložnosti, predvsem pa v razumevanju človeške narave inoviranja.

Kratica MBI ustreza imenu Mastery of Business Innovation (podobno kot MBA = Master of Business Administration). Z besedo “mastery” izpostavljamo mojstrstvo in ne naziva.

 

Izzivi današnjega managementa

Velika večina podjetij namenja 98+% vsega časa in denarja v izvajanje obstoječih aktivnosti, tekoče izboljšave in planiran razvoj (jedro – core). Podjetja le nekaj odstotkov pozornosti in virov namenjajo fokusiranemu vitkemu poslovnemu inoviranju (predrazvoj – raziskovanje – explore). Da smo lahko korak pred vse bolj negotovo situacijo in vse bolj zahtevnimi lastniki in trgi, potrebujemo dodatna znanja in izkušnje.

Slednje področje imenujemo Corporate / Business Innovation. Poslovno inoviranje je jin-jang “dvojček” z v Sloveniji bolj uveljavljenim tehnološkim inoviranjem, ki sam po sebi ni garant poslovnega uspeha. Tehnološko / tehnična / izdelčna inovacija potrebuje tudi hitro in uspešno (prebojno/disruptivno) umestitev na trgu.

Tako kot na vsakem drugem področju v življenju, je tudi na področju usmerjanja in  izvajanja poslovnega inoviranja potreben določen nivo mojstrstva.

 

Pred odločitvami

Voditelji (liderji) in vrhnji managerji ste (vedno znova) pred težkimi izzivi/dilemami: 

 • v svojih vlogah morate vedno znova uspeti,
 • kakorkoli obračate, se vaša ključna pristojnost imenuje prihodnost družbe
  (le to pričakujejo tako lastniki, kot sodelavci in širše okolje),
 • v primeru inoviranja/transformiranja morate uspeti v tem, da omogočite/olajšate sodelavcem, da uspejo pri celi vrsti sprememb izdelkov, storitev in/ali procesov
 • le tu boste šli težko mimo sodobnih “corporate innovation” konceptov (pokrivajo tako male, kot srednje in večje spremembe/inovacije)
 • gre za precej drugačen tip razvoja glede na klasični razvoj iz obdobij večjih stabilnosti in manjših hitrosti sprememb
 • “Corporate Innovation” uspe le v primeru predanosti vrhnjega vodstva (in pika)
 • zagotovo želite biti strokovno kredibilni glede sodobnih pristopov k inoviranju
  (in se posledično izogniti običajno neučinkovitemu organizacijskemu, inovacijskemu in/ali procesnemu teatru)
 • ter ob vsem tem doživljate veliko pomanjkanje časa

 

Razumevanje področja vitkega in agilnega poslovnega inoviranja se lahko lotite na tri načine:

#1 Študij člankov, knjig, video posnetkov, vključevanje v razne dogodke … ter sestavljanje lasnega uporabnega koncepta inoviranja … le to zahteva veliko časa (ki ga verjetno nimate).

#2 Udeležba v programu, kot je Mojstrstvo vitkega in agilnega poslovnega inoviranja (Mastery of Business Innovation – MBI), ki je 4-dnevni celovit program, ki vsakogar, ki je dojemljiv in učljiv, naredi dovolj kompetentnega za procese poslovnega inoviranja.

#3 Za vse, ki vam je čas ekstra pomemben, pa obstaja tudi možnost individualnega mentoriranja za teme poslovnega (re)inoviranja v trajanju le enega dne – individualnega Executive Mastery of Business Innovation (E.MBI).

Obstaja še četrti scenarij, da odgovornost za vodenje v prihodnost delegirate kolegom.
Ter peti scenarij, da ne storite nič.

 

Vsebina Executive MBI programa

Individualni Executive MBI pokrije celoten program MBI, ki ga optimalno prilagodimo konkretni situaciji udeleženca.

 • Kje začeti? Strategija inovacij + kultura.
 • Kaj so temelji uspešnega inoviranja? Vodenje + inovativnost.
 • Kaj so vaše možnosti? 10x inovativnost.
 • Kako priti do obetavnih idej? Ideje + koncepti.
 • Kako preizkusiti ideje? Design Thinking + Sprint.
 • Kaj vse gre lahko narobe? Poslovna simulacija Playing Lean.
 • Kako zgraditi dober posel? Lean Startup + Scaleup.
 • Kako obvladati na desetine priložnosti hkrati? Upravljanje portfelja inovacij.
 • Kako povečati učinkovitost dela? Agilno delo + orodja.
 • Kakšen bo vaš inovacijski motor? (projektna naloga)
 • Kje in kako pridobiti potrebne vire? Predstavljanje idej in pridobivanje podpore.

Izhodiščni program MBI je podrobneje predstavljen na tem mestu >>

Potek izvedbe Executive MBI programa

Predlagamo STOP&GO pristop. Prvi korak je približno pol urni uvodni pogovor s kandidatom oz. kandidatko (oziroma več njimi). Pogovor je namenjen vzajemnemu zajemu in uskladitvi pričakovanj oz. potreb in v nadaljevanju omogoča optimalno prilagoditev izvedbe programa glede na zaznano situacijo in ambicije sogovornika/ce/kov. Dokončno odločitev za izvedbo E.MBI programa sprejme naročnik šele po tem uvodnem pogovoru (opcija STOP).

Po dokončni potrditvi izvedbe E.MBI (opcija GO) posredujemo prilagojen mini pregled priporočenih spletnih in .pdf virov na temo vitkega in agilnega poslovnega inoviranja, kar služi kot krajša priprava na enodnevno druženje. Pripravo na enodnevno usposabljanje naredimo tudi na naši strani – podrobneje pregledamo vaše javno dostopne informacije ter zaupane dokumente, ki nam jih posredujete v branje (opisi trenutnih rešitev, procesov ipd.).

Program E.MBI izvedemo na izbran dan v času od 8.00 do 16.00 oz. po dogovoru.
Izvedemo ga na lokaciji izven vašega podjetja.
 Lokacijo po predhodnem dogovoru zagotovimo mi.

Izvedenemu programu sledi dostava obljubljenih dodatnih informacij in gradiv.

Del Executive MBI programa so tudi naslednje opcije (brez doplačila):

 • prvi follow-up en teden po izvedbi E.MBI dneva (aktualna vprašanja, ovire v praksi)
 • drugi follow-up en mesec po izvedbi E.MBI dneva (aktualna vprašanja, ovire v praksi)
 • udeležba na delavnici Praktikum vitkih praks (priključitev k eni od ostalih skupin)
 • brezplačna knjiga s področja poslovnega inoviranja iz naslednjega izbora: The Innovator’s Handbook 2022, The Corporate Startup, Innovation Accounting, The Startup Way, Lead and Disrupt
 • priključitev InnoLumni skupnosti – izmenjava znanj in izkušenj znotraj praktikov poslovnega inoviranja

 

Kotizacija in prijava

Cena paketa E.MBI za enega kandidata/kandidatko: 2.990 EUR + DDV.
Cena paketa E.MBI za tim dveh kandidatov/kandidatk: 3.990 EUR + DDV.
Cena paketa E.MBI za tim treh kandidatov/kandidatk: 4.690 EUR + DDV.

Cena vključuje pripravo in izvedbo celotnega enodnevnega E.MBI programa ter vseh zgoraj naštetih opcij, paket materialov, najem prostora in pogostitve.

Dodatne informacije in prijava: Lojze Bertoncelj, lojze.bertoncelj@corpohub.com, 041 764 563.

Izvajalec programa:

Lojze Bertoncelj. Svetovalec, facilitator in mentor vitkega inoviranja in agilnega dela. Evangelist konceptov Lean Innovation, Lean Startup, Design Thinking / Sprint, Customer Development. Certificiran ScrumMaster® in LEGO® SERIOUS PLAY® facilitator. Podjetnik in inovator z izkušnjami iz korporacij. Magister ekonomskih znanosti, diplomiran inženir elektortehnike.

V družbi Corpohub smo oredotočeni na izboljšanje voditeljstva in vodenja ter usposabljanje posameznikov in ekip za večjo agilnost in bolj sistematično vitko inoviranje. Izvajamo javne in interne delavnice, šolanja in agilna certificiranja. Smo tudi organizatorji treh konferenc: AgilionarAgile Slovenija in Teden vitkega inoviranja.

Reference:

Dosedanji udeleženci MBI programa so iz družb: A1, Adria Mobil, Adria Dom, Akrapovič, BTC, Domel, Endava (prej Comtrade CDS), ebm-papst Slovenija, Eurel, Endava (prej Comtrade CDS), Gen-I, Generali zavarovalnica, Hidria, Iskra, Iskratel, Jata Emona, Kolektor, Kolektor Orodjarna, Lek/Novartis, Merkur Trgovina, Mladinska knjiga Založba, M Sora, Muflon, NLB, Petrol, Pošta Slovenije, Radeče papir nova, SRC, Steklarna Hrastnik, Telekom Slovenije, TPV Automotive, Zavarovalnica Sava, Zavarovalnica Triglav.

“Posebej všeč mi je bilo sproščeno vzdušje in neposredna komunikacija  skupine s predavatelji, ki so nam bili vedno na voljo. Zares so ekipa, ki z zgledom izkazuje pripadnost svojemu poslanstvu, ki je tudi naše, to je biti čim boljši Chief Innovation Officer – CINO.”Darja Ferčej Temeljotov, Lek

“Celoten program je bil zame izjemna izkušnja, zelo privlačna in pronicljiva. Takoj sem lahko začela dodajati vrednost svojemu vsakodnevnemu delu, kot je izvajanje oblikovalskega razmišljanja, kako spodbuditi kreativnost in ustvarjalno miselnost, kako zbirati in izvajati inovacije itd.” – Polona Novak Maljkovic, SAS

“Certifikacijski program mi je dal predvsem nov miselni okvir in s tem pa tudi nova orodja, metode ter načine razvojnega dela, ki bodo pospešila naša razvojna prizadevanja in nam zagotovila svetlo prihodnost. Pot v novo prihodnost se prične z novimi koncepti razmišljanja.” – Boštjan Veber, Akrapovič

“V sklopu tega usposabljanja sem spoznala kopico novih orodij, ki mi pomagajo pri dnevnem reševanju situacij, ki nastajajo v vseh fazah timskega dela od viharjenja idej, do končne izvedbe pravih inovacij.” – Mojca Brecelj, Generali zavarovanje

 


Povzetek programa E.MBI – Executive Mastery of Business Innovation
(Mojstrstvo vitkega in agilnega poslovnega inoviranja 1:1)

 • razvoj osebnih kompetenc na področju sistematičnega izvajanja in upravljanja inoviranja,
 • 9 modulov intenzivnega praktičnega poslovno-podjetniškega usposabljanja na področju sistematičnega inoviranja,
 • vsaj 20 konkretnih vitko-agilnih orodij in metod, ki jih lahko takoj uporabite pri svojem delu, naj bo to redno, projektno ali inovacijsko,
 • vpogled v primere dobrih praks na strateškem, taktičnem in operativnem nivoju,
 • usmeritve za spremembe kulture delovanja podjetja v smeri večje vitkosti, agilnosti in odpornosti,
 • bogato delovno gradivo z navedbami virov za samostojen dodaten študij,
 • eno izmed poslovnih knjig s področja korporativnega inoviranja: The Innovator’s Handbook 2022, The Corporate Startup, Innovation Accounting, The Startup Way ali Lead and Disrupt.
 • uradni CorpoHub certifikat MBI in povabilo v skupnost InnoLumni.

Kontaktirajte nas

  Ostanite na tekočem

  Dvakrat na mesec prejmite sveže pripravljene agilne trende, nasvete in trike za izboljšanje ekip in ostanite na tekočem z našimi odprtimi dogodki.

   NAROČITE SE